Łosoś w kokosowej koszulce
- 1 paczka łososia norweskiego Limito (250 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki suchej bułki tartej (najlepsza byłaby wersja japońska - panko)
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżka brązowego cukru
- Sól i pieprz do smaku
Rozmrożony kawałek łososia norweskiego przeciąć na 2 kawałki, polać sokiem z cytryny i marynować 15-20 minut. W miseczce należy wymieszać bułkę tartą, wiórki kokosowe oraz sól i pieprz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C. Obtoczyć łososia w przygotowanej panierce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub me<x>talowym wyłożonym folią aluminiową. Łososia piec 7 minut pod przykryciem z kawałka folii. Rozpuścić 2 łyżki masła i wymieszać je z łyżką brązowego cukru, zdjąć folię z ryby, polać łososia mieszanka masła z cukrem i piec bez przykrycia kolejne 7 minut. Podawać z warzywami gotowanymi na parze i/lub ryżem kokosowym z prażonymi wiórkami kokosowymi.
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl
Przepis dodał użytkownik lola123
Podziel się opinią
Komentarze