zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2010-12-02

kolorowa sałatka

agga129
przepis lubi: 3 osoby 5/5 4 głosy
Składniki
  • * pomidor /średniej wielkości/
  • * pół papryki
  • * mała cebulka
  • * trzy listki sałaty
  • * 20 dag sera (kostka - nie w plasterkach)
  • * 20 dag szynki (kostka - nie w plasterkach)
  • * 2 lyżki oleju lub oliwy
  • * 2 łyżki wody
  • * sól
  • * pieprz
  • * papryka słodka mielona
  • * sól czosnkowa
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
1. Myjemy warzywa: paprykę, pomidora i sałatę.
2. Paprykę (ja użyłam akurat czerwonej, aczkolwiek można oczywiście użyć żółtej, czy zielonej, jak kto woli. ) i pomidora, a także ser i szynkę kroimy w kostkę - mniej więcej 1 cm na 1 cm.
3. Listki sałaty rwiemy na mniejsze części i dorzucamy.
4. Szatkujemy cebulę na średniej wielkości kawałki i dodajemy do reszty składników.
5. Łączymy olej, wodę i przyprawy i polewamy tym sałatkę i całość mieszamy.
(oczywiście możńa dodać dowolnych przypraw - zależy jak kto lubi lub po prosru kupić gotowy sos sałatkowy. )

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Mięso mielone, Knedle, Rogaliki, Ciasta na zimno, Desery, Śledzie przepisy, Pierogi, Placuszki, Naleśniki, Szarlotka, Sałatka, Sałatka gyros, Kurczak, Blok czekoladowy, sernik na zimno, Śledzie w oleju, Barszcz czerwony, Makowiec, Śledzie po kaszubsku, Dania z ziemniaków