Gołąbki w sosie pomidorowo-czosnkowym
- 1 duża główka kapusty
- 400 g ryżu białego
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatki)
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 przecier pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- cukier,sól i pieprz
Kapustę włożyć do garnka,zalać wodą i gotować pod pokrywką,podgotowane liście(gotują się średnio ok.7-10min. każda warstwa liści,czyli ok.4 szt.) odcinać nożem i układać na talerz,muszą być elastyczne,ale nie kruszyć się!Gdy wszystkie liście są wybrane,zciąć ,delikatnie,by nie uszkodzić liścia,ostrym nożem,z każdego twardą,grubą żyłkę.
Ryż ugotować na półtwardo,przestudzic,wymieszać z mielonym mięsem.Cebulę obrać,pokroić w kostkę,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach - włożyc wszystko na rozgrzaną patelnie,z odrobiną oleju i podsmażyć 10min.,włożyć do ryżu,doprawić sola i pieprzem do smaku,wszystko dokładnie wymieszać,by się połączyły składniki.
Parę liści włożyc do rynnika na dno,zostawić parę listków,też na góre - by się nie przepaliły gołąbki w czasie duszenia.Na każdy liść,od szerokiej strony,nakładać porcję farszu i zawijać,szczelnie,by nie było otworów,układać w ,wyłożonym lisćmi,rynniku,górę przykryć pozostałymi liśćmi.Gołąbki zalać 2 litrami wody,przykryć pokrywka i wstawić do nagrzanego na 200C piekarnika,dusic 35-50min,by były miękie.
Zagotować 1l wody,na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem ,ostudzić i dodać przecier i pogotować 5min,doprawić solą i pieprzem - wyłączyć.Można go również zagęścić mąka pszenna rozpuszczoną w zimnej wodzie,wlać do gotującego sie sosu,pogotować 2min.
Gołąbki podawć polane sosem pomidorowym,mozna też z kechupem.Gotowe!
SMACZNEGO!!!
Przepis dodał użytkownik kika14
Podziel się opinią
Komentarze