16-11-2010 11:00
Marchewkowe muffinki:
Przepis
2.4
(7 głosów)
Oceń:
Składniki
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżeczki cukru waniliowegp
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
Przepis
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, mieszamy. Dodajemy dwa całe jajka i żółtko, mieszamy. Masło topimy i już ostudzone dodajemy do mąki cały czas mieszając, dodajemy cukier i miód. Pozostałe białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodajemy delikatnie do masy, mieszamy starając się aby piana nie opadła. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Pozdrawiam
Inne-Gotowanie.pl
Przepis dodał użytkownik inne-gotowanie.pl
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.