Placek węgierski
- ziemniaki
- cebula
- mąka 2-3 łyżki
- ząbek czosnku
- jajko
- olej
- mięso wieprzowe (gulasz) 600 g
- papryka 1 szt.
- koncentrat pomidorowy 190 g
- przyprawy (pieprz, sól, suszone zioła
Sos: Mięso kokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk i tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką. Placki: Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprze, starannie wymieszać. Na rogrzanym oleju smażyć dość grube placki. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Podawać z surówką z kapusty
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze