Trwa ładowanie...
d3p4uh5
04-09-2010 08:58

Placek węgierski

Przepis
3.5
(26 głosów)
Oceń:
d3p4uh5
Składniki
  • ziemniaki
  • cebula
  • mąka 2-3 łyżki
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • olej
  • mięso wieprzowe (gulasz) 600 g
  • papryka 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy 190 g
  • przyprawy (pieprz, sól, suszone zioła
Przepis

Sos: Mięso kokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk i tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką. Placki: Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprze, starannie wymieszać. Na rogrzanym oleju smażyć dość grube placki. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Podawać z surówką z kapusty

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p4uh5
d3p4uh5
d3p4uh5
Więcej tematów
d3p4uh5