Trwa ładowanie...
d15tz9i
04-09-2010 08:07

Ciasto bezowe z owocami leciutkie

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d15tz9i
Składniki
  • NA BEZOWY SPÓD:
  • - 5 białek
  • - szczypta soli
  • - 250 g cukru
  • - czubata łyżeczka mąki kukurydzinaej lub ziemniaczanej
  • - 1 łyżka soku z cytryny
    • POZA TYM:
  • - 500 ml śmietany 36%
  • - 4 łyżki cukru pudru
  • - owoce- mogą być każde
    • Tortownica o średnicy ok. 24
Przepis

1. Białka i sól ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, lśniaca beza.
2. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy łyżką- nie miksujemy.
3. Bezę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy 3 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszamy gaz do 100-120 stopni i wtej temperaturze suszyby bezę 1,5- 2 godziny nie otwierając piecyka. Po upieczeniu również nie otwieramy piecyka i zostawiamy bezę do ostygnięcia.
4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i smarujemy nią górę ciasta. Na to wykładamy owoce.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15tz9i
d15tz9i
d15tz9i
Więcej tematów
d15tz9i