zeberka w sosie
- 1 szt. cebula duża
- 1 szt. główka czosnku
- 1 szt. kostka rosołowa
- 3 szczypta mąka
- 3 łyżka olej roślinny
- 0.5 szt. papryka czerwona
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- 3 łyżka przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 2 łyżka śmietana kwaśna
- 1 szczypta tymianek suszony
- 2 szt. ziele angielskie
- 6 szt. żeberka wieprzowe
Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny. resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze