Trwa ładowanie...
d2hsd7c
03-09-2010 08:46

zeberka w sosie

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
d2hsd7c
Składniki
  • 1 szt. cebula duża
  • 1 szt. główka czosnku
  • 1 szt. kostka rosołowa
  • 3 szczypta mąka
  • 3 łyżka olej roślinny
  • 0.5 szt. papryka czerwona
  • 1 łyżeczka pieprz czarny
  • 3 łyżka przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka sól
  • 2 łyżka śmietana kwaśna
  • 1 szczypta tymianek suszony
  • 2 szt. ziele angielskie
  • 6 szt. żeberka wieprzowe
Przepis

Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny. resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hsd7c
d2hsd7c
d2hsd7c
Więcej tematów
d2hsd7c