Trwa ładowanie...
dm2axcc
03-09-2010 08:43

Pleśniak z jabłkami

Przepis
3.6
(13 głosów)
Oceń:
dm2axcc
Składniki
  • 3 szklanklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukier puder
  • 1 kostka masło śmietankowe
  • 1 łyżka śmietana 18%
  • 5 szt. żółtko jaja kurzego
  • 3 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 5 szt. białko jaja kurzego
  • 1 szczypta sól
  • 1 szklanka cukier
  • 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
  • 5 szt. jabłko
  • 1 łyżka rodzynki suszone
  • 2 łyżka bułka tarta
  • 1 szczypta cukier
Przepis

Mąkę posiekać z masłem (margaryną), dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli trzeba dodać łyżkę lub dwie śmietany.
ciasto podzielić na trzy równe części.
jedną część zabarwić na brązowo, dodając kakao.
jedną częścią ciasta (jasną) wylepić dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i tortownicę wstawić do lodówki.
pozostałe dwie części ciasta (jasną i ciemną) włożyć do zamrażalnika, żeby stwardniały.
obrać jabłka, zetrzeć na tarce. Wymieszać z bułką tartą (będzie w nią wsiąkał sok) i rodzynkami, dodać cukier i cynamon do smaku.
wstawić tortownicę do nagrzanego (170`c) piekarnika i podpiec spód ciasta na złoty kolor (5-7 min).
ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie już ubita, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijać.
na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową.
na jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto.
podpiec 5-7 min w piekarniku.
wyjąć i wyłożyć na ciemną warstwę ciasta pianę.
na pianę zetrzeć jasne ciasto.
wstawić do piekarnika i upiec na ciemnozłoty kolor (około 1 godz. W temp. 175`c z włączonym termoobiegiem).
po wyjęciu z piekarnika ciasto (piana) opada, ale nie przeszkadza to w niczym.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm2axcc
dm2axcc
dm2axcc
Więcej tematów
dm2axcc