Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi
- 500 g makaron wstążki
- 4 szt. pomidor
- 1 szt. marchew
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- 1 szt. drobno posiekana cebula
- 2 łyżka posiekana nać pietruszki
- 1 łyżeczka wino czerwone
- 0.25 szklanka wino białe
- 0.75 szklanka grubo posiekane orzechy włoskie
- 35 g świeżo starty parmezan
Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż.
Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.
Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ. Obieramy i ucieramy marchewkę.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.
Odcedzamy i dajemy z powrotem do garnka. Następnie wlewamy sos i mieszamy z makaronem.
Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.
Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze