Trwa ładowanie...
d3bgh16
03-09-2010 08:32

Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi

Przepis
3.0
(6 głosów)
Oceń:
d3bgh16
Składniki
  • 500 g makaron wstążki
  • 4 szt. pomidor
  • 1 szt. marchew
  • 2 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 szt. drobno posiekana cebula
  • 2 łyżka posiekana nać pietruszki
  • 1 łyżeczka wino czerwone
  • 0.25 szklanka wino białe
  • 0.75 szklanka grubo posiekane orzechy włoskie
  • 35 g świeżo starty parmezan
Przepis

Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż.
Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.
Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ. Obieramy i ucieramy marchewkę.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.
Odcedzamy i dajemy z powrotem do garnka. Następnie wlewamy sos i mieszamy z makaronem.
Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.
Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bgh16
d3bgh16
d3bgh16
Więcej tematów
d3bgh16