Trwa ładowanie...
d180f7x
03-09-2010 08:13

Chrupiące pieczone jabłka

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d180f7x
Składniki
  • 6 kwaskowatych jabłek (np. idared, spartan)
  • duża garść rodzynek
  • pół cytryny
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ? łyżeczki soli
  • ? szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
Przepis

Jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne małą okrągłą łyżką do melona ? nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Polać obrane jabłka sokiem z cytryny. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Piec 20 ? 30 minut w temp. 190 stopni Celsjusza. Płatki owsiane można zastąpić siekanymi prażonymi orzechami.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d180f7x
d180f7x
d180f7x
Więcej tematów
d180f7x