03-09-2010 08:08
ciasto z orzechami
Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- Składniki
- CIASTO:
- 2 szkl. mąki
- ? szkl. cukru
- 250g margaryny
- 6 jajek
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- oraz
- 300g dowolnych powideł
- 200-300 g orzechów
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 szkl. mleka
- 125g margaryny
- 1 żółtko
- 2 op. budyniu śmietankowego z cukrem ( po 60g )
- 12g mąki ziemniaczanej
Przepis
Odłożyć białka i 2 łyżki cukru, resztę zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na dwie części.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Każdą część ciasta wyłożyć na blachę 25x32 cm , posmarować powidłami i posypać orzechami
MASA BUDYNIOWA:
Zagotować szklankę mleka. W pozostałym mleku wymieszać resztę składników ( bez margaryny ), dodać do gorącego mleka, chwilę gotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Zamiast masy budyniowej można zrobić gotowy krem Karpatka.
Upieczone placki przełożyć masą, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.