02-09-2010 13:26
oponki
Przepis
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- dwa pudełka (po 250 g) serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody
- 3 szklanki mąki
Przepis
Wszystkie składniki zagnieść razem na miękkie, nie klejące się ciasto. Stolnicę posypać obficie mąką i wyłożyć ciasto. Uformować placek grubości około 1 ? 1,5 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki. Ze środków oponek można zrobić małe pączki.
Smażymy na głębszym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Można też oponki polać lukrem lub czekoladą.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.