Trwa ładowanie...
d289xmj
02-09-2010 13:15

Miodownik

Przepis
3.5
(6 głosów)
Oceń:
d289xmj
Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki
  • łyżeczka sody
  • 6 łyżek cukru
  • 15 dag margaryny
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
    • Biszkopt:
  • pół szkl. mąki ziemniaczanej
  • pół szkl. mąki pszennej (tortowej)
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
    • Krem:
  • 6 łyżek cukru
  • pół litra mleka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • cukier waniliowy
    • Polewa
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
Przepis

Ciasto kruche
Wszystkie składniki siekać, aż powstanie kaszka. Wtedy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35cm. Piec ok. 20min w temp. 180st

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Ubijać pianę z białek aż będzie sztywna, dodawać po trochu cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtka. Mąki i proszek zmieszać razem, dodawać po 1łyżce. Piec ok. 20min w temp. 180st. Po ostygnięciu przeciąć biszkopt wzdłuż na 2 placki

Krem Oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń.
(Na zdjęciu miodownik z podwójną porcją kremu - na litrze mleka, utarłam z kostką masła - 20dag, dzięki czemu krem był bardziej budyniowy)

Polewa
Stopić na parze ( czekoladęi masło do miski a miskę położyć na garnku z wodą)

do przełożenia dżem (wiśniowy lub z czarnej porzeczki)

Gdy placki będą już ostygnięte, przekładamy w kolejności: ciasto kruche, krem, biszkopt, dżem, biszkopt, krem, ciasto kruche, polewa

Można udekorować orzechami włoskimi.

(Warto odczekać przynajmniej 1 dzień, aż miodownik zmięknie i się przegryzie, wtedy będzie o niebo lepszy).

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d289xmj
d289xmj
d289xmj
Więcej tematów
d289xmj