Trwa ładowanie...
d1cgmyx
02-09-2010 12:49

Knedle ze śliwkami

Przepis
3.0
(8 głosów)
Oceń:
d1cgmyx
Składniki
  • Składniki na 4 porcje:
    • - 1 kg ziemniaków,
  • - 30 dag mąki wrocławskiej,
  • - 40 dag twarogu,
  • - 1-2 jajka,
  • - sól, 50 dag śliwek,
  • - 15 dag masła,
  • - 2 łyżki bułki tartej,
  • - cukier waniliowy
Przepis

1. Obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości, potłucz, przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj zmielony ser, mąkę, jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
2. Śliwki wypestkuj. Włóż na 5 min do wrzątku, odcedź, osącz. Nabieraj po porcji ciasta, lekko rozpłaszczaj i układaj na nim śliwkę, oblepiaj ciastem formując kluskę. Panieruj w mące.
3. Knedle porcjami gotuj w lekko posolonym wrzątku. Odcedzaj, przelej zimną wodą.
4. Stop masło na nim zrumień bułkę, polewaj knedle, posypuj cukrem waniliowym. Do masła możesz też dodać odrobinę cynamonu, płatki migdałów lub wiórki kokosowe.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
Więcej tematów
d1cgmyx