Tiramisu
- 500g serka mascarpone
- *4 jajka
- *6 łyżek cukru
- *około 30 dag podłużnych biszkoptów("kocie języczki") -2 opakowania
- *2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Kawę rozpuszczalną zalać 2 szklankami niezbyt gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Żółtka ubić z cukrem i dodać do nich mascarpone, połączyć dokładnie (ja to robię mikserem). Z białek ubić sztywną pianę (można dosypać troszeczkę soli, wtedy lepiej się ubije) i delikatnie połączyć z masą serową.
Biszkopty maczać w ostudzonej kawie i układać w naczyniu żaroodpornym lub misce. Po ułożeniu warstwy biszkoptów zalać to kremem, następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie krem. Warstw może być kilka, zależy jak duże jest naczynie. Na wierzchu musi być krem.
Uwaga: biszkopty te są bardzo kruche i szybko nasiąkają kawą, należy maczać szybko z jednej i z drugiej strony i układać.
Deser wstawic do lodówki i schłodzic kilka godzin (4 godz). Po schłodzeniu, przed podaniem posypać kakao lub startą czekoladą.
Pycha!
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze