Trwa ładowanie...
d2mbe2r
02-09-2010 11:16

Jabłecznik

Przepis
1.3
(3 głosy)
Oceń:
d2mbe2r
Składniki
  • ? 3 szkl. mąki
    • ? 2 żółtka
    • ? 1 szkl. cukru
    • ? 1/2 kostki margaryny
    • ? 1/2 kostki masła
    • ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ? 1/2 szkl. śmietany
    • ? cukier waniliowy i cynamon do jabłek
    • ? ok. 1 kg jabłek
Przepis

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć chwilę na patelni. Ostudzić.

2. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z masłem i margaryną, dodać utarte żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól.

3. Zagnieść, podzielić na dwie części. Rozwałkować i ułożyć na blasze jedną część ciasta. Położyć jabłka. Posypać je cukrem waniliowym i cynamonem.

4. Na wierzch ułożyć drugą część ciasta. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180° C ok. 30 min. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mbe2r
d2mbe2r
d2mbe2r
Więcej tematów
d2mbe2r