02-09-2010 11:16
Jabłecznik
Przepis
1.3
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- ? 3 szkl. mąki
- ? 2 żółtka
- ? 1 szkl. cukru
- ? 1/2 kostki margaryny
- ? 1/2 kostki masła
- ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ? 1/2 szkl. śmietany
- ? cukier waniliowy i cynamon do jabłek
- ? ok. 1 kg jabłek
Przepis
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć chwilę na patelni. Ostudzić.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z masłem i margaryną, dodać utarte żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól.
3. Zagnieść, podzielić na dwie części. Rozwałkować i ułożyć na blasze jedną część ciasta. Położyć jabłka. Posypać je cukrem waniliowym i cynamonem.
4. Na wierzch ułożyć drugą część ciasta. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180° C ok. 30 min. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.