zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2010-09-02

Rolada śmietankowa z owocami

dziewczyna-puchatka
przepis lubi: 2 osoby 5/5 3 głosy
Składniki
  • Na ciasto:
  • 4 jajka (zimne!),
  • 12,5 dkg mąki,
  • 12,5 dag cukru,
  • zapacH,
  • Na krem:
  • 0,5l śmietany kremówki (zimna!),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2x śmietan-fix,
  • Maliny lub inne owoce
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Rolada to ciasto bardzo efektowne a zarazem tak proste. Rolady robię bardzo często, zmieniam im tylko kremy. Tym razem zrobiłam roladę z kremem śmietankowym z owocami. Jest to nic innego jak usztywniona śmietanka z cukrem i owocami -- proste a w smaku świetne.

Myślę, że takie nadzienie do rolady jest super rozwiązaniem dla osób, które za zwykłymi kremami nie przepadają. Jego zaletą jest też to, że rolada jest sztywniejsza i ładnie trzyma formę, przy czym biszkopt jest miękki i puszysty. W smaku delikatny i bardzo szybko znika z talerza. Zapraszam na kawałek :)



Rozdzielić jajka. Pianę ubić ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem, dodać do białek, przemieszać łyżką. Mąkę przesiać, dodać i przemieszać. Wylać na brytfankę na papier śniadaniowy posmarowany olejem. Rozsmarować na prostokąt. Piec ok. 15 minut w 160-170 stopniach. Sprawdzać patyczkiem czy się upiekło. Nie za bardzo spiec, bo się połamie. Po upieczeniu delikatnie odkleić od papieru i zwinąc w roladę. Zawinąć w ściereczke i odstawic do wystygnięcia. Bardzo zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, ubijać. Po chwili dodać cukier i śmietan-fix. Ubijać aż się zrobi gęsta masa. Posmarować ostygniętą roladę i posypać najlepiej świeżymi malinami. Zwinąć roladę i posypać cukrem pudrem. Trzymać w lodówce. Można zamiast malin dodać inne owoce lub wiórki kokosowe, ale z malinami jest wyśmienita. Smacznego!

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Placuszki, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Knedle, Naleśniki, Pierogi, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Dania z ziemniaków, Kurczak, Makowiec, Sałatka gyros, Rogaliki, Sałatka, Ciasta na zimno, Śledzie w oleju, Desery, Szarlotka, Barszcz czerwony, Mięso mielone