Trwa ładowanie...
dhu164g
24-06-2010 12:45

Rogaliki Wiedeńskie

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
dhu164g
Składniki
  • 300g mąki przennej
  • 100g cukru pudru
  • 100g migdałów zmielonych
  • 200g masła pokrojonego w kostkę
  • 1jajka,
  • 2 żóltka
  • 1laska wanilii lub 2 cukry waniliowe
  • 50g cukru pudru do posypania
Przepis

Przesiac mąkę na stolnicę. Dodac migdały, cukier, szczyptę soli, masło i siekac dużym nożem przez około 10min. Gdy powstaną grudki wielkosci kaszy dodac całe jajko i żółtka. Siekac az wszystkie składniki sie połaczą. Zagniesc gladkie ciasto, wstawic na 30 min do lodówki.
Rozgrzac piekarnik do 190C. Ciasto podzielic na 2 czesci jedna włożyc ponownie do lodówki. Toczyc z ciasta wałeczki o grubosci ołówka. Odcinac kawałki o długosci 5 cm i formowac rogaliki(o zwężających się końcach. Piec na środkowym poziomie piekarnika 10-12 min, kiedy pierwsza partia się upiecze tak samo postapic z pozostałaa częscią ciasta. Upieczone rogaliki obtaczac w cukrze pudrze i wanilii.

Przepis dodał użytkownik jadwen_j

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dhu164g
dhu164g
dhu164g
Więcej tematów
dhu164g