Zajac z kasztanami i makaronem
- 2 łyż oliwy z oliwek,
- 4lyz brendy,
- 10 szalotek lub małych cebulek pokrojonych w cwiartki,
- 1 kg zająca lub udek króliczych- mieso bez kości, pokrojone w kostke,
- 2 plastry bekonu pokrojonego w drobna kostke.
- 1łyz mąki300ml czerwonego wina
- 2 liscie laurowe
- 1 zabek czosnku obrany i roztarty,
- natka pietruszki i tymianek
- sól i pieprz
- 225g kasztanów mrożonych obranych
- 2 cwiartki skórki pomaranczowej
- 350g makaronu tagliatelle
- 60g utartego parmezanu.
wymieszac 1 łyz oliwy z brendy i 2 szalotkami w dużej misce. Zanurzyc mieso z zajaca i odstawic do lodówki na 3 godz lub na całą noc. Rozgrzac piekarnik do temp 160C. Wyjąc mięso z marynaty- marynatę zachowac- i osuszyc papierowym recznikiem. Podgrzac pozostałą oliwę i obsmażyc bakon z reszta szalotki w ciągu 3 min. Dołożyc mięso i obrumieniac przez 5 min, Opruszyc maka i mieszajac zasmażyc przez okolo 2 min, Dolac wino i marynatę, liscie raurowe, czosnek, pietruszkę, tymianek, sól, pieprz. Doprowadzic do wrzenia mieszajac. Przełożyc do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem zapiekac 1 godz. Dodac mrożone kasztany, skórkę pomarańczową pokrojona w paski i piec jeszcze 30min, az mięso i kasztany beda miękkie. ugotowac makaron.
Na talerzu ułożyc makaron i posypac parmezanem i wyłożyc potrawe na makaronie. posypac pietruszka.
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze