Torcik marchewkowy
- 250g marchewki
- 6jaj- osobno żółtka i białka
- 4 łyżki stołowe wody
- 200g miodu
- 3 łyżki likieru wiśniowego
- mielone goźdźiki i cynamon
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki żytniej
- 1 1/2 yżeczki proszku do pieczenia
- 200g orzechów laskowych- zmielonych
- 100 g orzechów włoskich -zmielonych
- 1-2 pomarańcze- skórka
- 750ml śmietanki kremówki 30%
- 3 klop-fix- usztywniacze do śmietany
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego
- 30g zmielonych pistacji(do dekoracji)
Marchewkę obraną lub dobrze wyszorowaną zetrzyj na tarce o srednich oczkach- nie może powstac puree. zmiksuj Żółtka z wodą, miodem, likierem wiśniowym aż powstanie puszysta masa. Na koniec dodaj zmielone goździki i cynamon.
Białka ubij na sztywno z szczyptą soli. wymieszaj mąkę przenną z mąką żytnia i proszkiem do pieczenia, zmielonymi lub drobno posiekanymi orzechami. Do tej mieszanki mąk dodaj marchewke startą i delikatnie wmieszaj ubite białka. Masę przełóż do wysmarowanej i obsypanej mąka tortownicy. Piec 50-60 min w 180C. Ciasto ostudzic.
Śmietanę ubic dodając usztywniacz do śmietan klop-fix. Pod koniec ubijania dodac syrop klonowy.
Wyłożyc śmietanę na ciasto. Posypac posiekanymi pistacjami i paskami skórki z pomarańczy.
Ciasto najlepiej smakuje w 2 dni po upieczeniu, więc można wczesniej upiec spód, a w dzień podania wylożyc resztę.
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze