Trwa ładowanie...
d2wxbgh
22-06-2010 20:55

Torcik marchewkowy

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2wxbgh
Składniki
  • 250g marchewki
  • 6jaj- osobno żółtka i białka
  • 4 łyżki stołowe wody
  • 200g miodu
  • 3 łyżki likieru wiśniowego
  • mielone goźdźiki i cynamon
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej
  • 1 1/2 yżeczki proszku do pieczenia
  • 200g orzechów laskowych- zmielonych
  • 100 g orzechów włoskich -zmielonych
  • 1-2 pomarańcze- skórka
  • 750ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 klop-fix- usztywniacze do śmietany
  • 2 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 30g zmielonych pistacji(do dekoracji)
Przepis

Marchewkę obraną lub dobrze wyszorowaną zetrzyj na tarce o srednich oczkach- nie może powstac puree. zmiksuj Żółtka z wodą, miodem, likierem wiśniowym aż powstanie puszysta masa. Na koniec dodaj zmielone goździki i cynamon.
Białka ubij na sztywno z szczyptą soli. wymieszaj mąkę przenną z mąką żytnia i proszkiem do pieczenia, zmielonymi lub drobno posiekanymi orzechami. Do tej mieszanki mąk dodaj marchewke startą i delikatnie wmieszaj ubite białka. Masę przełóż do wysmarowanej i obsypanej mąka tortownicy. Piec 50-60 min w 180C. Ciasto ostudzic.
Śmietanę ubic dodając usztywniacz do śmietan klop-fix. Pod koniec ubijania dodac syrop klonowy.
Wyłożyc śmietanę na ciasto. Posypac posiekanymi pistacjami i paskami skórki z pomarańczy.
Ciasto najlepiej smakuje w 2 dni po upieczeniu, więc można wczesniej upiec spód, a w dzień podania wylożyc resztę.

Przepis dodał użytkownik jadwen_j

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wxbgh
d2wxbgh
d2wxbgh
Więcej tematów
d2wxbgh