Trwa ładowanie...
d3i0c51
22-06-2010 19:56

Korona Francuska

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d3i0c51
Składniki
  • 200g orzechów włoskich
  • 200g orzechów laskowych
  • 150g migdałów
  • 350g mąki przennej
  • 200g cukru
  • 4łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 7jaj
  • 250g miodu
  • 2 budynie waniliowe
  • 1budyń śmietankowy
  • 375g masła
Przepis

Potrzebna jest forma jak na babę wielkanocną z otworem w środku lub można wyciąc krążki z okrąglych placków.
Na poczadku ugotowac budynie w połowie ilosci mleka: 2 waniliowe i osobno 1 śmietankowy. Jesli nie zawierają cukru należy dodac około 3-4 łyżki na budyń.
CIASTO 1
4 jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie biała i bardzo gęsta dodac 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz po trochę ciągle ubijając 200gmaki. Na koniec dodac drobno posiekane lub zmielone orzechy: 100g włoskich i 100g laskowych. Wlac do formy na babkę. Piec około 20-25 min na złoty kolor w temp 200C.
CIASTO 2
3 jajka ubic dodac 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150g miodu, dodawac powoli ciągle ubijając 150g mąki.Wlac do okraglej formy o tej samej średnicy co forma na babkę. Piec około 30min w temp. 200C
KREM 1
250g masła ubic na lekka masę. Powoli, po jednej łyżce dodawac zimne budynie waniliowe. na końcu dodac posiekane migdały- lub płatki migdałowe.
KREM 2
150g masła ubic na lekka mase. Powoli po jednej łyżce dodawac zimny budyń śmietankowy. Na koniec dodac pozostałą częsc miodu.
Wykonanie:
ciasto 1(dolna częsc-szersza)- 1/2 kremu 1- ciasto 2( z wykrojonym środkiem)- krem 2- ciasto 1(górna czesc- węższa)- 1/2 kremu 1
Całosc obsypac pozostałymi zmielonymi lub drobno pokrojonymi orzechami i migdałami

Przepis dodał użytkownik jadwen_j

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51