Korona Francuska
- 200g orzechów włoskich
- 200g orzechów laskowych
- 150g migdałów
- 350g mąki przennej
- 200g cukru
- 4łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- 7jaj
- 250g miodu
- 2 budynie waniliowe
- 1budyń śmietankowy
- 375g masła
Potrzebna jest forma jak na babę wielkanocną z otworem w środku lub można wyciąc krążki z okrąglych placków.
Na poczadku ugotowac budynie w połowie ilosci mleka: 2 waniliowe i osobno 1 śmietankowy. Jesli nie zawierają cukru należy dodac około 3-4 łyżki na budyń.
CIASTO 1
4 jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie biała i bardzo gęsta dodac 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz po trochę ciągle ubijając 200gmaki. Na koniec dodac drobno posiekane lub zmielone orzechy: 100g włoskich i 100g laskowych. Wlac do formy na babkę. Piec około 20-25 min na złoty kolor w temp 200C.
CIASTO 2
3 jajka ubic dodac 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150g miodu, dodawac powoli ciągle ubijając 150g mąki.Wlac do okraglej formy o tej samej średnicy co forma na babkę. Piec około 30min w temp. 200C
KREM 1
250g masła ubic na lekka masę. Powoli, po jednej łyżce dodawac zimne budynie waniliowe. na końcu dodac posiekane migdały- lub płatki migdałowe.
KREM 2
150g masła ubic na lekka mase. Powoli po jednej łyżce dodawac zimny budyń śmietankowy. Na koniec dodac pozostałą częsc miodu.
Wykonanie:
ciasto 1(dolna częsc-szersza)- 1/2 kremu 1- ciasto 2( z wykrojonym środkiem)- krem 2- ciasto 1(górna czesc- węższa)- 1/2 kremu 1
Całosc obsypac pozostałymi zmielonymi lub drobno pokrojonymi orzechami i migdałami
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze