Trwa ładowanie...
d32ond2
31-05-2010 15:34

Pierogi z mięsem

Przepis
2.2
(5 głosów)
Oceń:
d32ond2
Składniki
  • Ciasto :
  • Mąka pszenna 350g
  • Jajo 1szt.
  • Woda(wrzątek) 1 szklanka
  • Sól do smaku
      • Farsz :
  • Mięso mielone wieprzowo -wołowe 1kg
  • Jajo 1szt.
  • Sól,pieprz,warzywko do smaku
  • Bułka tarta 2-3 duże łyżki
  • Olej do smażenia
Przepis

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnice,dodać sól .Jajo sparzyć i dodać do mąki. Jajo lekko roztrzepać z mąka nożem po czym powoli wlewać wrzątek i zarabiać ciasto tak aby się wszystko dokładnie połaczyło.Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne,po wyrobieniu przykryć ściereczką.

W międzyczasie zrobić farsz :

Rozgrzać patelnie,wlać olej . Na rozgrzana patelnie wyłożyć mięso i podsmażyć. Przyprawić,czały czas mieszając aż mięso się zrumieni.
Usmażone mięso dać do ostudzenia.
Do mięsa wbij jajo,wsypać bułke tarta i doprawić jeszcze do smaku. Wszystko razem wymieszać,żeby konsystencja farszu była zbita,wszystko musi się razem połączyć.

Rozwałkowac ciasto na stolnicy,wykrawać kółka szklanka. Na kółka nakładać gotowy farsz i pierogi zlepiać palcami w pól księżyce.
Pierogi gotować w wrzącej i osolonej wodzie.

Polecam jeszcze do farszu dodać liście posiekanej świeżej mięty ! Z tego przepisu wyszło mi około 50 pierogów.
Smacznego :)

Przepis dodał użytkownik ishana

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32ond2
d32ond2
d32ond2
Więcej tematów
d32ond2