Pierogi z mięsem
- Ciasto :
- Mąka pszenna 350g
- Jajo 1szt.
- Woda(wrzątek) 1 szklanka
- Sól do smaku
- Farsz :
- Mięso mielone wieprzowo -wołowe 1kg
- Jajo 1szt.
- Sól,pieprz,warzywko do smaku
- Bułka tarta 2-3 duże łyżki
- Olej do smażenia
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnice,dodać sól .Jajo sparzyć i dodać do mąki. Jajo lekko roztrzepać z mąka nożem po czym powoli wlewać wrzątek i zarabiać ciasto tak aby się wszystko dokładnie połaczyło.Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne,po wyrobieniu przykryć ściereczką.
W międzyczasie zrobić farsz :
Rozgrzać patelnie,wlać olej . Na rozgrzana patelnie wyłożyć mięso i podsmażyć. Przyprawić,czały czas mieszając aż mięso się zrumieni.
Usmażone mięso dać do ostudzenia.
Do mięsa wbij jajo,wsypać bułke tarta i doprawić jeszcze do smaku. Wszystko razem wymieszać,żeby konsystencja farszu była zbita,wszystko musi się razem połączyć.
Rozwałkowac ciasto na stolnicy,wykrawać kółka szklanka. Na kółka nakładać gotowy farsz i pierogi zlepiać palcami w pól księżyce.
Pierogi gotować w wrzącej i osolonej wodzie.
Polecam jeszcze do farszu dodać liście posiekanej świeżej mięty ! Z tego przepisu wyszło mi około 50 pierogów.
Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik ishana
Podziel się opinią
Komentarze