Trwa ładowanie...
d3uxfv3
09-12-2022 08:42

Ryba po japońsku. Sekretem jest pomidorowa zalewa

Przepis

Ryba po japońsku to bardzo popularny w Polsce sposób przyrządzania filetów rybnych. Kawałki ryby panierujemy w mące i bułce tartej, a następnie marynujemy w pomidorowej zalewie z octem. Tak przygotowaną rybę możemy podać jako przystawkę na świątecznym stole.

d3uxfv3
2.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Shaiith Nowak Jacek
Składniki
  • 60-70 dag filetów rybnych (np. dorsz, mintaj)
  • olej
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • słoik ogórków konserwowych
  • 4 cebule
  • mąka do obtoczenia ryby

Zalewa:

  • szklanka oleju
  • puszka koncentratu pomidorowego
  • 8 łyżek keczupu łagodnego
  • 6 łyżek octu
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz
Przepis
  • Filety skrop cytryną, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmaż z obu stron na oleju.
  • Zalewa: wszystkie składniki wymieszaj ze szklanka wody, gotuj 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem.
  • Papryki i ogórki pokrój w kostkę, cebule w pół krążki. W głębokim naczyniu układaj na przemian warzywa i ryby, wlej zalewę. Odstaw na godzinę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba po japońsku. Sekretem jest pomidorowa zalewa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uxfv3
d3uxfv3
d3uxfv3
d3uxfv3
Więcej tematów
d3uxfv3