14-05-2010 11:48
PYSZNE I BŁYSKAWICZNE CIASTO ORZECHOWE
Przepis
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 paczki mielonych orzechów (lub migdałów, można też zmieszać)
- 1-2 łyżki kakao (nie słodzone)
- Wierzch:
- Puszka brzoskwiń
- Śmietana kremówka 30%
Przepis
Łaczymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności. Można także dodać krokant i/lub skórkę (owoce) kandyzowaną, np. pomarańczową.
Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu, ubijamy kremówkę na sztywną masę i pokrywamy nią ciasto. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Smacznego!!!
Ciasto jest pyszne także w wersji "light", tzn. bez śmietany, podane jedynie z połówką brzoskwini i frużeliną wiśniową :)
Przepis dodał użytkownik aimee28
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.