Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.
- Składniki dla 4 osób:
- 6 średnich ziemniaków
- pół kg mięsa mielonego
- pieczarki
- kukurydza z puszki
- cebula
- śmietana 18%
- kostka żółtego sera
- pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym "Winiary"
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z cebulką i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso mielone również podsmażamy i doprawiamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Przygotowujemy "pomysł na" wg wskazówek na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno warstwami: plasterki ziemniaków, mięso, pieczarki z cebulką, kukurydzę i to zalewamy połową "pomysłu na", następna warstwa tak samo, na koniec układamy znowu ziemniaki, całość polewamy pozostałym "pomysłem na". Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 min w temp 180 st. Po tym czasie zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 15 minut, tak aby ziemniaki były miękkie.
Najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam:)
Smacznego!!
Przepis dodał użytkownik karinka0807
Podziel się opinią
Komentarze