Sałatka Gyros
- 1 pierś z kurczaka
- kapusta pekińska
- 2 cebule,
- 1 czerwona cebula
- rzodkiewka
- kukurydza konserwowa
- 5 średnich ogórków kiszonych
- oliwki
- czosnek
- majonez
- ketchup
- przyprawa gyros lub kebab
Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości, obficie posypujemy przyprawą gyros, odkładamy na pół godziny, nastepnie smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy, zostawiamy do wystudzenia.
Ogórki, cebulę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Kapustę pekińską również kroimy. Kukurydzę i oliwki odsączamy z zalewy.
Sos: majonez mieszamy z ketchupem i dodajemy do smaku czosnku (ząbek lub granulowany z paczki).
Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwami najlepiej w szklanej misce: kapusta pekińska, mięso, sos, ogórek, kukurydza, cebula, oliwki, rzodkiewka, i kolejna warstwa ale juz bez kapusty, ilość sosu zależy od naszych upodobań. Resztę kapusty pekińskiej układamy na wierzchu sałatki.
Sałatkę najlepiej porzygotować 3-4 godz przed zjedzeniem.
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik karinka0807
Podziel się opinią
Komentarze