Trwa ładowanie...
d1dbgpn
11-08-2022 08:19

Ogórki słodko-kwaśne

Przepis

Sezon ogórkowy w pełni, więc nadszedł czas na domowe przetwory. Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek albo obiadów.

d1dbgpn
4.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Pixabay
Źródło: Pixabay
Składniki
  • 4 kg ogórków pokrojonych w słupki
  • 0,5 kg cebuli pokrojonej w półtalarki
  • 4 papryki pokrojone w słupki
  • duży seler pokrojony w plastry
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu

Solanka:

  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki octu
  • 4 szklanki cukru
Przepis
  • Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć.
  • Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużego naczynia i zalewamy podgrzaną solanką na 3-4 godziny, po czym solankę odlewamy.
  • Warzywa wkładamy do słoików, do każdego słoika wrzucamy po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego.
  • Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa w słoikach. Słoiki gotować przez ok. 1 minutę.
  • Słoiki ustawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotować ponownie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ogórki słodko-kwaśne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dbgpn
d1dbgpn
d1dbgpn
d1dbgpn
Więcej tematów
d1dbgpn