Trwa ładowanie...
d1tipwr
24-04-2010 21:44

kurczak faszerowany

Przepis
4.2
(22 głosy)
Oceń:
d1tipwr
Składniki
  • - kurczak 1,5-2 kg
  • - 70 dag mięsa mielonego
  • - 20 dag pieczarek
  • - 2 jajka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - pęczek zielonej pietruszki
  • -4-5 łyżek bułki tartej
  • -łyżka masła
  • - vegeta, sól, papryka ostra, przyprawa do kurczaka,
  • zioła prowansalskie, oregano, tymianek, szafran
  • - oliwa
Przepis

1. Kurczaka należy sprawić, natrzeć sola od wewnątrz i z zewnątrz i odstawić do lodówki na około 1 godzinę,
2. Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle
3. Mięso mielone wymieszać z 2 żółtkami, vegetą, przeciśniętym czosnkiem, bułką tartą i pokrojoną drobno zieloną pietruszką, podsmażonymi pieczarkami. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
4. Kurczaka napełnić farszem i zaszyć. Ułożyć w naczyniu podlanym odrobią oliwy. Oliwą wymieszaną ze wskazanymi przyprawami polać kurczaka. Piec około 1,5 do 2 godzin w temperaturze około 200 °C polewając często wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po około godzinie pieczenia podlać szklanką wody, aby mięso nie było suche.

Przepis dodał użytkownik s-belata

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
Więcej tematów
d1tipwr