Trwa ładowanie...
d4gflvr
24-04-2010 13:18

Sernik

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4gflvr
Składniki
  • Masa
  • - 1 kg sera białego zmielonego
  • - 1 szklanka cukru
  • - ? opakowania cukru waniliowego
  • - olejek pomarańczowy lub skórka pomarańczowa
  • - 5 jaj
  • - paczka masła
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1/2 szklanki rodzynek
  • - 1 budyń śmietankowy
  • - sok z 1/2 cytryny
  • - łyżka mąki
    • Polewa
  • - 1/2 paczki masła
  • - 7 łyżeczek cukru
  • - 2 łyżki kakao
  • - wiórki kokosowe
Przepis

Ciasto
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sparzone rodzynki obtoczone w mące, olejek pomarańczowy lub skórkę pomarańczową.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z otrzymaną masą.
3. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze około 180-200°C

Polewa
1. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do czasu aż polewa zgęstnieje. W sytuacji jeśli masło będzie się oddzielać należy dodać jeszcze odrobinę cukru.
2. Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przepis dodał użytkownik s-belata

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gflvr
d4gflvr
d4gflvr
Więcej tematów
d4gflvr