24-04-2010 13:18
Sernik
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- Masa
- - 1 kg sera białego zmielonego
- - 1 szklanka cukru
- - ? opakowania cukru waniliowego
- - olejek pomarańczowy lub skórka pomarańczowa
- - 5 jaj
- - paczka masła
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 1/2 szklanki rodzynek
- - 1 budyń śmietankowy
- - sok z 1/2 cytryny
- - łyżka mąki
- Polewa
- - 1/2 paczki masła
- - 7 łyżeczek cukru
- - 2 łyżki kakao
- - wiórki kokosowe
Przepis
Ciasto
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sparzone rodzynki obtoczone w mące, olejek pomarańczowy lub skórkę pomarańczową.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z otrzymaną masą.
3. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze około 180-200°C
Polewa
1. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do czasu aż polewa zgęstnieje. W sytuacji jeśli masło będzie się oddzielać należy dodać jeszcze odrobinę cukru.
2. Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.