Trwa ładowanie...
d21fn19
24-04-2010 13:16

Makowiec

Przepis

Wypróbujcie sprawdzony przepis naszej użytkowniczki na miękki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec w formie rolady. Jest to popularny w wielu domach wypiek na Boże Narodzenie i wigilię. Przygotowanie, choć nieco czasochłonne, nie jest wcale trudne.

d21fn19
3.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 90 ml mleka
  • 75 dag masła
  • 3 jajka
  • 20 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wódki
  • 1 cukier waniliowy
  • puszka masy makowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z połówki cytryny
Przepis

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto dodając na koniec rozpuszczone masło, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować placki, najlepiej na pergaminie. Nałożyć masę makową, zawinąć ciasto.

Piec w temperaturze 180-200 st. C przez około 30-40 minut. Z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny przyrządzić lukier, który nakładamy na letnie ciasto.

Przepis dodał użytkownik s-belata

Makowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19