Lasagne
- - 10 płatów lasagne
- - 1/2 kg mięsa mielonego
- - duża cebula
- - 2 ząbki czosnku
- - puszka pomidorów
- - 15 dag startego żółtego sera
- - sól, pieprz, oregano, bazylia
- - oliwa do smażenia
- Sos beszamelowy:
- - 2 łyżki masła
- - 3-4 łyżki maki
- - 3/4 szklanki mleka
- - kostka rosołowa
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
i podsmażamy na oliwie.
2. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylię i dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie gotujemy 10 minut bez przykrycia.
3. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
4. Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy 5 warstw
w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem.
5. Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze około 180°C
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i gotujemy do czasu zgęstnienia.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze