Trwa ładowanie...
d3o9uav
24-04-2010 12:53

Babka czekoladowo-orzechowa

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3o9uav
Składniki
  • - po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej
  • - 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • - 270 g masła
  • - 200 g cukru
  • - 4 jajka
  • - 2 łyżki kakao
  • - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • - 200 g czekolady deserowej
  • - 1 cukier waniliowy
  • - po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • - zapach rumowy
  • - wiórki kokosowe
  • - polewa czekoladowa
Przepis

1. Roztopione i wystudzone masło ubijamy z cukrem i jajkami. Dodajemy obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawy, 3 krople zapachu rumowego, cukier waniliowy, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy pokrojona w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy;

2. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do bab i pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C;

3. Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przepis dodał użytkownik s-belata

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
Więcej tematów
d3o9uav