24-04-2010 12:53
Babka czekoladowo-orzechowa
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- - po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej
- - 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- - 270 g masła
- - 200 g cukru
- - 4 jajka
- - 2 łyżki kakao
- - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- - 200 g czekolady deserowej
- - 1 cukier waniliowy
- - po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej
- - zapach rumowy
- - wiórki kokosowe
- - polewa czekoladowa
Przepis
1. Roztopione i wystudzone masło ubijamy z cukrem i jajkami. Dodajemy obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawy, 3 krople zapachu rumowego, cukier waniliowy, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy pokrojona w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy;
2. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do bab i pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C;
3. Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.