Ciasto "FALE DUNAJU"
- Masa:
- - 1 paczka margaryny
- - 30 dag mąki
- - 20 dag cukru
- - 5 jajek
- - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - 2 łyżki kakao
- - 3 łyżki mleka
- - 3 jabłka pokrojone w plastry
- Krem:
- - 1/2 kostki masła
- - 1/2 kostki margaryny
- - 1/3 szklanki cukru
- - 1/3 litra mleka
- - cukier waniliowy
- - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- - 1 łyżka mąki pszennej
- Polewa:
- - 1/2 kostki margaryny
- - 2 łyżki kakao
- - 7 łyżeczek cukru
- - wiórki kokosowe
Masa:
1. Cukier, margarynę i żółtka ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ubitą z białek pianę.
2. Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Na jasnym cieście układamy jabłka i wykładamy ciemną masę. Pieczemy 40 minut
w temperaturze 200°C.
Krem:
1. Większą część mleka gotujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
2. Mąki mieszamy z pozostałym zimnym mlekiem i wlewamy do gotującego się. Mieszamy do czasu zgęstnienia i studzimy. Następnie ucieramy
z masłem i margaryną do czasu uzyskania gładkiej masy. Kremem smarujemy wystudzone ciasto.
Polewa:
1. Margarynę roztapiamy w garnku, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli tłuszcz oddziela się od masy należy dodać jeszcze trochę cukru. Jeszcze ciepłą polewą dekorujemy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze