Ryż z migdałami
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 15 dkg całych migdałów
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Ryż dokładnie wypłukać, zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia po czym dodać sól i gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem aż zmięknie i wchłonie cały płyn. Migdały zalać wrzątkiem, przykryć i po kilku minutach odcedzić - skórka powinna łatwo zejść. Po obraniu posiekać, ale niezbyt drobno. Ugotowany, gorący ryż wymieszać z masłem, dodać migdały i natkę. Aby ładnie podać należy np. wziąć filiżankę, wysmarować ją wewnątrz masłem, nałożyć do pełna gorącego ryżu dobrze go dociskając (to ważne aby był starannie ubity), następnie delikatnie odwrócić przykładając wierzchem do powierzchni talerza i unieść filiżankę - zgrabna porcja ryżu powinna pozostać talerzu.
Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie tych przyrządzonych z dodatkiem owoców...
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Podziel się opinią
Komentarze