Trwa ładowanie...
d2in0qi
02-04-2010 20:55

Mus czekoladowy z truskawkami

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
d2in0qi
Składniki
  • Tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • Świeże truskawki
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
Przepis

Tabliczkę czekolady podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do przestygnięcia.

Oddzielić żółtka od białek. Podbić żółtka do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Gdy czekolada przestygnie, połączyć ją z żółtkami i dobrze wymieszać do powstania gęstej masy. Następnie dodać łyżkę ubitej piany z białek i energicznie wymieszać do uzyskania rzadszej konsystencji. Pozostałą pianę dodawać porcjami, i delikatnie wmieszać w masę. Trzeba robić to powoli i delikatnie żeby jak najbardziej napowietrzyć
masę.

Masę przelać do pucharków (najładniej wygląda w kieliszkach do białego wina w kształcie tulipana) i odstawić do lodówki na minimum 1,5h. W międzyczasie umyć i wyszypułkować truskawki, pokroić w plastry i ułożyć na masie. Dodatkowo udekorować truskawką z szypułką zawieszoną na brzegu kieliszka.

Smacznego :)

Przepis dodał użytkownik narancs

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2in0qi
d2in0qi
d2in0qi
Więcej tematów
d2in0qi