29-03-2010 16:21
Ciasto Kilimandżaro
Przepis
3.7
(29 głosów)
Oceń:
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajej
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szklanki mąki, kakao
- proszek do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- 1-1,5 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 łyżka masła
- Masa budyniowa:
- 1/5 l mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka margaryny
Przepis
Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao (dodać mniej mąki a różnicę uzupełnić kakao). Piec przez 30-45 min w temp. 180C
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić dodać jabłka i uprażyć, następnie dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze przez chwilkę smażyć.
Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodają przestudzony budyń
Przełożenie:
Biszkopt przekroić na dwa placki. Na pierwszy placek (spód) nałożyć masę jabłkową, następnie masę budyniową przykryć dugim plackeim (wierzch). Całość polać polewą.
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.