Trwa ładowanie...
d284iud
29-03-2010 16:21

Ciasto Kilimandżaro

Przepis
3.7
(29 głosów)
Oceń:
d284iud
Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jajej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szklanki mąki, kakao
  • proszek do pieczenia
    • Masa jabłkowa:
  • 1-1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 łyżka masła
    • Masa budyniowa:
  • 1/5 l mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
Przepis

Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao (dodać mniej mąki a różnicę uzupełnić kakao). Piec przez 30-45 min w temp. 180C

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić dodać jabłka i uprażyć, następnie dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze przez chwilkę smażyć.

Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodają przestudzony budyń

Przełożenie:

Biszkopt przekroić na dwa placki. Na pierwszy placek (spód) nałożyć masę jabłkową, następnie masę budyniową przykryć dugim plackeim (wierzch). Całość polać polewą.

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
d284iud
d284iud
Więcej tematów
d284iud