Trwa ładowanie...
d3nj4ph
28-03-2010 20:51

Wielkanocne kluski śląskie

Przepis
3.0
(4 głosy)
Oceń:
d3nj4ph
Składniki
      • 8 ziemniaków
      • 2 jajka
      • mąka ziemniaczana
      • pietruszka
      • sól
Przepis

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone i gorące przecisnąć przez prasę i pozostawić do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko,solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na 4 części, 1/4 ciasta wyjmujemy i rozkładamy równomiernie na pozostałych a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną(tak by wypełniła lukę na równo z ciastem).Ponownie wyrabiamy ciasto dodając na końcu pokrojoną bardzo drobno świeżą pietruszkę i formujemy kluseczki.Gotować ok. 7 min. na wolnym ogniu.

Przepis dodał użytkownik Bozenka16

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nj4ph
d3nj4ph
d3nj4ph
Więcej tematów
d3nj4ph