Trwa ładowanie...
d3tx42q
11-03-2021 12:07

Wielkanocny baranek w prostym przepisie. Zamiast kupować, zrób sam

Przepis

Baranek wielkanocny to obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Baranka wielkanocnego z cukru czy ciasta możemy przygotować samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią foremkę. Oto nasz przepis na wielkanocnego baranka z ciasta.

d3tx42q
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 15 dag maki krupczatki
  • 15 dag cukru
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • rodzynki
  • czerwona wstążeczka do ozdoby
Przepis
  • Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia.
  • Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.
  • W miejsce oczu włożyć rodzynki. Baranka ostudzić i zawiązać mu wokół szyi kokardkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocny baranek w prostym przepisie. Zamiast kupować, zrób sam
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tx42q
d3tx42q
d3tx42q
d3tx42q
Więcej tematów
d3tx42q