Trwa ładowanie...
d437q92
27-03-2010 22:15

Baby zwyczajne

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d437q92
Składniki
  • "Na garniec mąki przesianej i wygrzanej
  • wziąć 10 łutów drożdży,
  • rozpuścić w szklance mleka i wlać w mąkę,
  • dodać jeszcze 3 szklanki letniego mleka,
  • wymieszać ciasto, zabierając tylko połowę mąki, przykryć
  • i zostawić w cieple żeby podrosło.
  • Gdy ciasto podejdzie, wlać do niego 40 żółtek ubitych do białości
  • z półtora funtem cukru,
  • wymieszać z resztą mąki,
  • dodać ćwierć funta słodkich siekanych migdałów,
  • 2 łuty gorzkich,
  • tartej cytrynowej skórki, krajanej cykaty,
  • pół funta rodzenków bez pestek,
  • soli w miarę,
  • wymieszać, wybijać przez godzinę.
  • Potem wlać 3 szklanki sklarowanego masła
  • i bić ciasto jeszcze przez pół godziny, następnie postawić w cieple żeby podrosło."
Przepis

przepis znaleziony w starej książeczce z początku ubiegłego wieku

"Gdy dostatecznie podrośnie, wtenczas kłaść w formy wysmarowane masłem i wysypane bułeczką i postawić w ciepłem miejscu żeby podrosły. Kładąc ciasto w formy, trzeba kazać palić w piecu, a po wypróbowaniu go, gdy ciasto napełni formy wstawić ostrożnie do pieca, gdzie powinny zostawać przeszło godzinę. Wyjmując z pieca trzeba spróbować słomką, kładąc ją w środek baby; jeżeli po wyjęciu słomka sucha, to baba upieczona, jeśli wilgotna, to trzeba jeszcze wstawić do pieca na kwadrans.

Lekkość i pulchność bab zależy od dobrego ubijania ciasta, które powinno być po domieszaniu każdej przyprawy ubijane przez pół godziny. Masło wlewa się po zupełnem wybiciu ciasta i z niem jeszcze dobrze się wybija."

Piekąc 3 nieduże babki użyłam 1/4 ilości składników, po upieczeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego, i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.

słowniczek:
łut = 12.67g
funt (32 łuty) = ok. 45 dag
garniec (4 kwarty) = 4 litry
kwarta = 1 litr
kwaterka = 1/4 litra

Przepis, w pisowni oryginalnej, pochodzi z wydawnictwa:

PORADNIK DLA MŁODYCH GOSPODYŃ.
Praktyczny Kucharz Warszawski

zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych.

Wydanie szesnaste znacznie powiększone.
Cena rb. 1 kop. 20.
Kartonowy egz.rb.I kop.50.-,w ozdobnej oprawie rb.1kop.80.
WARSZAWA.
Nakład Ferdynanda Haesick'a
1902.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d437q92
d437q92
d437q92
Więcej tematów
d437q92