Ćwikła z chrzanem
- 1,5-2 kg buraków ćwikłowych - staram się wybierać odmianę o podłużnych korzeniach, jest w/g mnie słodsza
- sok z 2-3 cytryn
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 korzenie chrzanu
- 1 jabłko
- do smaku: cukier, sól
Kupując buraki starajmy się wybrać korzenie o zbliżonej wielkości aby równo nam się ugotowały.
Buraki myjemy, szorujemy, dokładnie. Gotujemy do miękkości (ok. 1 godziny, ale to zależy od ich wielkości) - możemy też upiec je w piekarniku. Ugotowane zalewamy zimną wodą i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Odcinamy piętki, skórka powinna lekko odchodzić. Obrane buraki ścieramy na tarce jarzynowej - ja lubię grubo starte, ale to kwestia gustu. Do buraków ścieramy obrane jabłko i dodajemy sok cytrynowy.
Chrzan obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem aby nie ściemniał, dodajemy do buraków, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i cukrem - smak powinien być lekko winny. Przygotowaną ćwikłę z chrzanem nakładamy do słoików i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny aby smaki się przegryzły. Podajemy do mięs pieczonych, pasztetów, wędlin...Szczelnie zamkniętą można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Podziel się opinią
Komentarze