07-02-2010 10:42
Torcik napoleonkowy
Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Składniki
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1kostka margaryny
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- Masa:
- 1 litr mleka
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- budyń waniliowy
Przepis
Zagnieść ciasto i podzielić na 5 równych części, z których należy upiec cienkie placki (ok 15min w temp 200*C na złoty kolor).
Przygotowanie masy budyniowej - żółtka ubić z cukrem, w szklance mleka rozbić mąkę i budyń, połączyć z żółtkami, resztę mleka zagotować z masłem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę z żółtek i mąki. Zagotować budyń, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Placki przekładać gorącym budyniem. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
- Jeden lub dwa placki można posmarować powidłami śliwkowymi.
Przepis dodał użytkownik Dzasta_
Podziel się opinią
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.