Trwa ładowanie...
d4kb237
07-02-2010 10:42

Torcik napoleonkowy

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
d4kb237
Składniki
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1kostka margaryny
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
    • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy
Przepis

Zagnieść ciasto i podzielić na 5 równych części, z których należy upiec cienkie placki (ok 15min w temp 200*C na złoty kolor).
Przygotowanie masy budyniowej - żółtka ubić z cukrem, w szklance mleka rozbić mąkę i budyń, połączyć z żółtkami, resztę mleka zagotować z masłem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę z żółtek i mąki. Zagotować budyń, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Placki przekładać gorącym budyniem. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

  • Jeden lub dwa placki można posmarować powidłami śliwkowymi.

Przepis dodał użytkownik Dzasta_

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kb237
d4kb237
d4kb237
Więcej tematów
d4kb237