Snikers-orzechowiec
- Ciasto:
- 60 dkg mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 20 dkg margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Polewa orzechowa:
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
- Krem 1:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- Krem 2:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego lub 1 puszka gotowego kajmaku
1) Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki, ponownie troche wszystko posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
2) Polewa orzechowa: margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, miód i orzechy i mieszając chwilkę pozostawić na gazie.
3) Trzy identyczne formy {20 cm na 30cm} posmarować margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
4) Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie.
5) Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.-ostudzić.
6) Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Przepis dodał użytkownik joannafraczak
Podziel się opinią
Komentarze