zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2010-02-04

Snikers-orzechowiec

joannafraczak
przepis lubi: 20 osób 4/5 8 głosów
Składniki
  • Ciasto:
  • 60 dkg mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 20 dkg margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa orzechowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • Krem 1:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • Krem 2:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego lub 1 puszka gotowego kajmaku
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
1) Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki, ponownie troche wszystko posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
2) Polewa orzechowa: margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, miód i orzechy i mieszając chwilkę pozostawić na gazie.
3) Trzy identyczne formy {20 cm na 30cm} posmarować margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
4) Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie.
5) Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.-ostudzić.
6) Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~kamila 2013-02-24 (10:32) 1 rok 5 miesięcy 29 dni 22 godziny i 56 minut temu

polecam :)
ciasto wyśmienite :) zmieniłam tylko ilość budyniu, z 1 na 2 opakowania

odpowiedz

0
0
~Lambia 2010-05-14 (09:15) 4 lata 3 miesiące 9 dni i 13 minut temu

Pyszne!
Już wielokrotnie robiłam to ciasto z podobnego przepisu i zawsze się udaje. Należy pamiętać, żeby piec wszystkie placki jednakową ilość czasu, będą wtedy miały identyczny kolor. Dobrze się przechowuje i jest bardzo smaczne - o ile lubimy bardzo słodkie desery.

odpowiedz

0
0
~zojka 2010-03-13 (12:44) 4 lata 5 miesięcy 9 dni 20 godzin i 44 minuty temu

snikers
jak sie ma pojęcie o pieczeniu, to wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

odpowiedz

0
0
~Martitka 2010-02-19 (18:06) 4 lata 6 miesięcy 3 dni 15 godzin i 22 minuty temu

odp na nierzetelne
Karmel to ta część z 2(margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, miód i orzechy i mieszając chwilkę pozostawić na gazie) Co do ciast to spokojnie można po kolei piec ;) Czyli wystarczy 1 blaszka ;p

odpowiedz

0
0
~Ewulek 2010-02-19 (10:16) 4 lata 6 miesięcy 3 dni 23 godziny i 12 minut temu

snickers
Jak ktos się zna na gotowaniu to wie że karmel powstał z gotowanego 3 godz. mleka!!

odpowiedz

0
0
~MMA 2010-02-15 (09:24) 4 lata 6 miesięcy 8 dni i 4 minuty temu

nierzetelnie...
1) wszystkie 3 formy z ciastem piec w tym samym czasie czy osobno? 2) A co zrobic z tym skondensowanym mlekiem po 3 godzinach gotowania? 3) Skad sie w punkcie 6-ym karamel nagle znalazl...?

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Ciasta na zimno, Szarlotka, Kurczak, Śledzie w oleju, Dania z ziemniaków, Blok czekoladowy, sernik na zimno, Pierogi, Sałatka gyros, Śledzie przepisy, Desery, Placuszki, Rogaliki, Knedle, Sałatka, Barszcz czerwony, Mięso mielone, Naleśniki, Śledzie po kaszubsku, Makowiec