Trwa ładowanie...
d250ofn
29-01-2010 19:46

Piernik przekładany

Przepis

Jak zamienić zwykły piernik w wyjątkowy świąteczny deser? Wystarczy przełożyć ciasto przepysznym lekkim jak chmurka kremem. Jestem, pewna, że nikt nie przejdzie obok takiego ciacha obojętnie.

d250ofn
2.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • miód
  • przyprawa do pierników
  • margaryna
  • mąka
  • cukier
  • jajko
  • powidła

Krem:

  • masło
  • cukier puder
  • kakao
  • spirytus
  • aromat rumowy
Przepis

Cukier upalamy na ciemny kolor, dodajemy wody, studzimy, mieszamy resztę składników na ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części, wałkujemy na cienkie prostokątne placki, pieczemy w temperaturze 220 st. C, około 10-15 min. Po ostudzeniu składamy na podgrzane powidła i na przygotowany wcześniej krem.

Krem: ubijamy masło na pianę, dodajemy cukier puder, następnie spirytus, esencję rumową oraz kakao. Wykończenie: Możemy zalać rozpuszczoną czekoladą.

Przepis dodał użytkownik dracomaciek

Piernik przekładany
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d250ofn
d250ofn
d250ofn
d250ofn
Więcej tematów
d250ofn