06-01-2010 19:05
Naleśniki pomarańczowo-imbirowe
Przepis
4.3
(7 głosów)
Oceń:
Składniki
- - 125 g miałkiej mąki
- - 2 jajka
- - rozmącone 250 ml mleka
- - 1 łyżka cukru pudru
- - 30 g + 30 g masła do smażenia
- - 2 łyżki Grand Marnier
- - 1 szczypta soli
- Do dekoracji:
- - 2 pomarańcze
- - 0,5 słoika z marmoladą
- - 50 ml pomarańczowego likieru
- - sproszkowany imbir
- - cukier puder
Przepis
Przesiej mąkę i sól do miski. W środku zrób zagłębienie i wlej rozmącone jaja, cukier oraz 1/3 mleka. Mieszaj energicznie trzepaczką, żeby rozbić wszelkie grudki. Wreszcie dodaj resztę mleka.
Obierz pomarańcze i podziel na cząstki. Umieść w misce, dodaj Grand Marnier, imbir i wymieszaj. Wstaw na 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Pozostałe masło rozgrzej na patelni i usmaż naleśniki.
Posmaruj naleśniki marmoladą, złóż na pół i oprósz cukrem pudrem. Grilluj przez 2 minuty. Ułóż naleśniki na talerzu i spryskaj pomarańczową miksturą z cząstkami owoców.
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.