rolada makowa
- Rolada makowa
- Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniacznej
- ? szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mały cukier waniliowy
- Farsz:
- 1 puszka gotowego maku Bakalland.
- 5 kropli zapachu pomarańczowego
- Dodatkowo:
- suchy mak do posypania
- polewa czekoladowa wg Awonli
- http://www.wielkiezarcie.com/przepis13850.html
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180?C w zależności od piecyka około 15 -20 min.
Upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie rozwinąć,posmarować makiem(gotowy mak,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego)zwinąć razem z papierem,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Odwinąć z papieru,polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę ,raz lukrem,raz polewą lukrem,posypać suchym makiem,odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wykonanie lukru:
Do pudru wcisnąć kilka kropel soku z cytryny,dokładnie utrzeć łyżeczką,lukier powinien mieć gęstość śmietany,polać na roladę.
Przepis dodał użytkownik beatapodhajska
Podziel się opinią
Komentarze