Trwa ładowanie...
dlv6l3u
01-01-2010 23:45

rolada makowa

Przepis
4.2
(5 głosów)
Oceń:
dlv6l3u
Składniki
  • Rolada makowa
  • Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniacznej
  • ? szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mały cukier waniliowy
  • Farsz:
  • 1 puszka gotowego maku Bakalland.
  • 5 kropli zapachu pomarańczowego
  • Dodatkowo:
  • suchy mak do posypania
  • polewa czekoladowa wg Awonli
  • http://www.wielkiezarcie.com/przepis13850.html
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
Przepis

Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180?C w zależności od piecyka około 15 -20 min.
Upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie rozwinąć,posmarować makiem(gotowy mak,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego)zwinąć razem z papierem,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Odwinąć z papieru,polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę ,raz lukrem,raz polewą lukrem,posypać suchym makiem,odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wykonanie lukru:
Do pudru wcisnąć kilka kropel soku z cytryny,dokładnie utrzeć łyżeczką,lukier powinien mieć gęstość śmietany,polać na roladę.

Przepis dodał użytkownik beatapodhajska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlv6l3u
dlv6l3u
dlv6l3u
Więcej tematów
dlv6l3u