Trwa ładowanie...
d1t34fb
26-12-2009 21:32

Śliwko-migdały, śliwki, migdały w czekoladzie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1t34fb
Składniki
    • 10-20 dag śliwek kalifornijskich suszonych;
    • 10 dag migdałów;
    • 5-10 dag migdałów mielonych;
    • 5-10 dag wiórków kokosowych;
    • 4-5 kropli olejku migdałowego(do ciast);
    • 2 łyżki lekko czubate cukru pudru;
    • ok 250 ml wódki białej (lub rumu);
    • 2 czekolady gorzkie (70% kakao);
    • 1 polewa czekoladowa.
Przepis

Zalej śliwki alkoholem w słoiku dwukrotnie większym aniżeli wsypana ilość śliwek, zakręć szczelnie i pozostaw na 12 godzin ( kilka razy w międzyczasie wstrząśnij słoikiem).
Migdały sparz wrzątkiem, delikatnie wyłuskaj ze skorupki i wkładaj jeszcze ciepłe do słoiczka z alkoholem, kroplami olejku migdałowego i 1 łyżką cukru pudru, pozostaw tak jak śliwki, na 12 godzin.
Śliwki odsącz z alkoholu, delikatnie odszukaj (wykałaczka jest idealnym ?narzędziem?) otwory po usunięciu pestek, wsuwaj migdały (odsączone jak śliwki).
Rozpuść czekoladę i polewę w naczyniu (w kąpieli wodnej), w miseczkach przygotuj wiórki kokosowe i osobno pokruszone płatki lub zmielone lekko migdały.
Śliwki z migdałowym ?wkładem? wkładaj do rozpuszczonej czekolady, wyjmuj widelcem, pozwól na swobodne spłynięcie czekolady (możesz ?pomóc?wykałaczką ), kładź na wiórkach lub pokruszonych migdałach, bez obtaczania(!).
Połowę śliwek pozostaw bez nadziewania i ...
Same śliwki,czy migdały maczaj w czekoladzie kładź na cukier puder, po wystudzeniu powtórz kąpiel w czekoladzie obtocz: śliwki>wiórkami, migdały> migdałami; odłóż do całkowitego wystudzenia i stwardnienia polewy.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, w chłodnym miejscu.

Pozostały alkohol po dodaniu 3 krotnej ilości czystego rumu i odstaniu kilkudniowym jest niezłą/wspaniałą(!!) odmianą procentowych nalewek. Sprawdzone!!!

Przepis dodał użytkownik Kazik45

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb