Trwa ładowanie...
d3th1tz
21-12-2009 20:19

Sałatka lunczowa z tuńczykiem

Przepis
4.5
(8 głosów)
Oceń:
d3th1tz
Składniki
    • 1 puszka 185g tuńczyka w sosie własnym
    • 1 puszka 400g kukurydzy konserwowej
    • 1 duży pomidor
    • 3 ogórki kiszone
    • 1 cebula cukrowa
    • 4-5 dużych ząbków kiszonego czosnku
      • 1/2 strąka żółtej lub czerwonej papryki
    • 1 czubata łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
    • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
    • 2 łyżki majonezu
    • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    • do smaku: sól i mielony pieprz
Przepis

Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, przelać krótko wrzątkiem a następnie zimną wodą, osączyć. Paprykę i ogórki także pokroić w dość dużą kostkę. Wszystko wsypać do miski. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zieleninę, posiekany kiszony czosnek, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min. do lodówki. Najlepiej smakuje z ciemnym, razowym pieczywem, przybrana paseczkami ogórka i gałązkami koperku. Cebulę do sałatek sparzam bo taka jest lżej strawna a kiszony czosnek zaostrza smak dania nie powodując jednocześnie późniejszego, dla wielu nie do przyjęcia, zapachu.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3th1tz
d3th1tz
d3th1tz
Więcej tematów
d3th1tz