Kurki duszone. Najprostszy przepis, który każdy powinien znać
Przepis
Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajecznica, makarony, zapiekanki, zupy, tarty, sosy... Pomysłów jest całe mnóstwo. Tym razem proponujemy jednak klasyczny przepis na duszone kurki.
3.2
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Źródło: Adobe Stock, fot: Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek
Składniki
Przepis
- Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając, aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min.
- Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę, aby odparować nadmiar wody.
- Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kurki duszone. Najprostszy przepis, który każdy powinien znać
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
3
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.