zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-12-21

Kurki duszone

pyza-izeczka
przepis lubi: 3 osoby 3/5 7 głosów
Składniki
  • * 1 kg świeżych kurek
  • * 1 duża cebula
  • * 2-3 ząbki czosnku
  • * 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • * 3 łyżki masła
  • * do smaku: sól i pieprz mielony
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów. Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzycić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min. Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę aby odparować nadmiar wody. Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Szarlotka, Knedle, Dania z ziemniaków, Sałatka, Rogaliki, Barszcz czerwony, Placuszki, Desery, Śledzie po kaszubsku, Mięso mielone, Kurczak, Pierogi, Śledzie przepisy, Makowiec, Blok czekoladowy, Naleśniki, Sałatka gyros, sernik na zimno, Śledzie w oleju, Ciasta na zimno